Corsica is een eiland met een rijke cultuur en geschiedenis. Er zijn veel activiteiten en bezienswaardigheden die je kunt bezoeken om meer te leren over de cultuur van Corsica. Hieronder staan een aantal suggesties:

Mooie, bijzondere steden

Ajaccio:
Ajaccio is de hoofdstad van Corsica en de geboorteplaats van Napoleon Bonaparte. De stad heeft een prachtige kathedraal, een museum gewijd aan Bonaparte en zijn familie, en een mooie haven. Ajaccio heeft ook een levendige markt waar je lokale producten kunt kopen, zoals kaas, wijn en olijfolie.

Bastia:
Bastia is de op een na grootste stad van Corsica en heeft een rijke geschiedenis. De stad heeft een prachtige oude haven, waar je boottochten kunt maken langs de kust van Corsica. Bastia heeft ook een aantal mooie kerken en historische gebouwen, zoals het Palais des Gouverneurs en de kathedraal van Sainte-Marie.

Calvi:
Calvi is een charmante stad aan de noordwestkust van Corsica. Het heeft een prachtig uitzicht op de zee en een mooie oude stad met smalle straatjes en oude stenen huizen. Calvi heeft ook een 13e-eeuws Genuees fort en een mooie kerk, de Saint-Jean-Baptiste.

Bonifacio:
Bonifacio is een prachtige middeleeuwse stad aan de zuidkust van Corsica, gebouwd op een klif met uitzicht op de zee. Het heeft een citadel, oude vestingwerken en een prachtige kerk, de Église Sainte-Marie-Majeure. Bonifacio heeft ook een haven waar je boottochten kunt maken naar de nabijgelegen eilanden.

Corte:
Corte is een historische stad in het midden van Corsica en heeft een rijke geschiedenis als het centrum van de Corsicaanse onafhankelijkheidsbeweging. Het heeft een prachtig 18e-eeuws paleis, het Palais National, dat nu dienst doet als museum. Corte ligt ook dicht bij de Restonica-vallei, een prachtig natuurgebied met bergen en watervallen.

Traditionele dorpen

Verken de traditionele Corsicaanse dorpen: Corsica heeft veel pittoreske dorpen met smalle straatjes, oude stenen huizen en een prachtig uitzicht op de omliggende bergen en zee. Enkele van de mooiste dorpen zijn Piana, Sartène en Saint-Florent.

Piana:
Piana is een charmant dorp gelegen op een heuvel met uitzicht op de Golf van Porto. Het dorp staat bekend om zijn unieke architectuur met prachtige granieten huizen en de mooie omgeving. De omgeving is beschermd door de UNESCO en staat bekend om zijn indrukwekkende landschappen met de ‘Calanches de Piana’, een spectaculair rotsachtig landschap dat bekend staat als een van de meest adembenemende landschappen op Corsica.

Sant’Antonino:
Sant’Antonino is een middeleeuws dorp gelegen op een heuvel in het noorden van Corsica. Het dorp is bekend om zijn prachtige oude huizen en smalle straatjes, die bezoekers terug in de tijd brengen. Vanaf het dorp heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

Cervione:
Cervione is een charmant dorp gelegen in de heuvels aan de oostkust van Corsica. Het dorp is bekend om zijn prachtige oude huizen, mooie kerk en prachtige uitzichten over de zee en de bergen. Het dorp staat ook bekend om zijn kastanje- en olijfgaarden.

Zonza:
Zonza is een mooi dorp gelegen in de bergen van het zuiden van Corsica. Het dorp ligt dicht bij het natuurreservaat van de ‘Aiguilles de Bavella’, een prachtig natuurgebied met indrukwekkende bergen en watervallen. Het dorp zelf heeft een charmante oude stad en is een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van de omgeving.

Nonza:
Nonza is een prachtig dorp gelegen aan de westkust van Corsica. Het dorp is bekend om zijn zwarte kiezelstrand en de oude toren die uitkijkt over de zee. Het dorp heeft ook een prachtige kerk en mooie oude huizen.

De Corsicaanse keuken

Proef de Corsicaanse keuken. De Corsicaanse keuken is sterk beïnvloed door de Franse en Italiaanse keuken, maar heeft ook een aantal unieke gerechten en ingrediënten die alleen op Corsica te vinden zijn, zoals:

Brocciu: Dit is een zachte, verse kaas die gemaakt wordt van schapenmelk. Brocciu wordt veel gebruikt in de Corsicaanse keuken en wordt vaak gebruikt als vervanger voor ricotta of feta.

Figatellu: Dit is een worst gemaakt van varkensvlees en lever, op smaak gebracht met knoflook en kruiden. Het is een populaire snack op Corsica en wordt vaak geserveerd met brood en kaas.

Civet de Sanglier: Dit is een stoofpot gemaakt van wild zwijn, vaak geserveerd met polenta (maïsmeel). Het is een van de meest populaire gerechten op Corsica en wordt vaak gegeten tijdens feesten en speciale gelegenheden.

Pulenda: Dit is een Corsicaans brood gemaakt van kastanjemeel. Het is een belangrijk onderdeel van de Corsicaanse keuken en wordt vaak geserveerd bij stoofpotten en andere hartige gerechten.

Canistrelli: Dit zijn Corsicaanse koekjes gemaakt van bloem, suiker, olijfolie en witte wijn. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende smaken, waaronder anijs en citroen, en worden vaak gegeten als tussendoortje met een glas wijn. Ik maak ze inmiddels vaak zelf op basis van dit recept.

Lonzu: Dit is een gedroogde worst gemaakt van varkensvlees, vergelijkbaar met coppa. Het wordt vaak geserveerd als voorgerecht of als onderdeel van een kaasplankje.

Andere typische gerechten uit de Corsicaanse keuken zijn onder andere: Agneau de lait de Corse (Corsicaans lamsvlees), Fritelli (beignets gemaakt van organen van het varken), Aubergines Bonifacienne (gevulde aubergines), en Oursinade (gerecht met zee-egels).

En verder heeft Corsica heerlijke pizza au feu du bois, de meest smaakvolle tomaten, goed rijp, smakelijk fruit en heerlijke lokale olijfolie. Ook de Corsicaanse wijnen zijn erg goed!

Kortom, de Corsicaanse keuken is rijk en gevarieerd en biedt een scala aan heerlijke gerechten die zeker de moeite waard zijn om te proberen tijdens een bezoek aan Corsica.

Archeologische vindplaatsen

Bezoek de archeologische vindplaatsen: Corsica heeft veel oude archeologische vindplaatsen, waaronder prehistorische forten, dolmens en menhirs. Een van de meest indrukwekkende vindplaatsen is Filitosa, een prehistorisch fort met stenen beelden en torens.

Lokale festivals

Geniet van de lokale festivals: Corsica heeft het hele jaar door verschillende festivals en evenementen, zoals de paardenrace A Fiera di U Ghjustru in augustus en het muziekfestival Les Nuits de la Guitare in juli.

Corsicaanse muziek

Ontdek de Corsicaanse muziek: Corsica heeft een unieke vorm van polyfone zang die bekend staat als ‘A cappella’. Er zijn veel concerten en optredens om van deze prachtige muziek te genieten. I Muvrini is ook buiten Corsica erg bekend en heeft bijvoorbeeld opgetreden tijdens Oerol op Terschelling

Dit zijn slechts enkele suggesties voor activiteiten die je kunt doen om meer te leren over de Corsicaanse cultuur. Er zijn nog veel meer dingen te ontdekken op dit prachtige eiland. Vanuit Villa Arbousier zijn steden als Ajaccio en Corte goed bereikbaar en het dorp Piana en de calanches.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.